Zomer in je bol, kabeljauw op hol

Koken is voor mij een heerlijke ontsnapping aan dingen die ik eigenlijk nog zou moeten doen. Net op het moment dat ik het huis moet poetsen, bedenk ik me dat de basilicumplant wel veel blaadjes heeft. Precies genoeg afleiding om te gaan zoeken wat ik nog meer aan lekkers in huis heb om iets te koken.

Gelukkig had ik alles in huis een ‘alternatieve’ pesto, met Hollandse oude kaas in plaats van Parmezaan. Met een kabeljauwfilet, courgette en wat brood was mijn zomerse gerechtje geboren! Maak het zoals op de foto, maar je kan het ook sneller en makkelijker maken met wat spaghetti en de courgette in stukjes of sliertjes. Deze versie werd op een hete dag enthousiast ontvangen. Smullen maar!

Courgette en kabeljauw met pesto

Ingrediënten
– 1 courgette
– 200 gr kabeljauwfilet
– 20 gr geroosterde pijnboompitten
– 15 basilicumblaadjes
– 25 gr romige oude kaas (of parmezaan)
– 1 tl citroensap
– Olijfolie (50 mL voor de pesto, extra om de vis te bakken en voor over het stokbrood)
– Zout, peper
– 1 ciabattastokbrood
– Teentje knoflook

Bereiding
Verwarm een oven voor op 220 graden. Snij je stokbrood in dunne plakjes en verdeel over een bakplaat of rooster. Besprenkel met olijfolie en een beetje zout, en bak dit zo’n 5-7 min tot ze knapperig zijn. Pel een teentje knoflook, en wrijf de stokbroodjes hiermee in (naar eigen smaak!).

Maak dan een pesto: maal in een blender, keukenmachine of ouderwets in je vijzel de geroosterde pijnboompitten, basilicum, kaas en olijfolie. Voeg dan naar smaak zout en peper toe, en een theelepeltje citroensap (lekker bij de vis!).

Snij dan de courgette in 4 grote stukken en hol deze uit, zodat er wel een bodem in blijft zitten. Doe zoveel water in een pan zodat de stukken net onder staan, breng dit water net aan de kook en laat de courgette hier 5 minuten in pocheren.

Bak vervolgens de vis in een pan met olijfolie met een klein beetje zout en peper. Haal de vis uit de pan. Mocht de courgette wat afgekoeld zijn, of gewoon omdat je het lekker vindt, leg ze dan even in de pan van de vis. De smaken van de olie en de vis bakken dan nog een beetje in de courgette.

Haal de vis met een vork uit elkaar, en meng met de pesto. Vul je courgette met het vispesto mengsel, en serveer met de ciabatta.

Bon appétit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *