Worteltaart met sinaasappelfrosting

Er wordt wel eens gezegd:

Als ’t kindje is geboren, hebben de wortels en bieten de smaak verloren.

Na de kerst kun je wortels dus maar beter op zo’n manier gebruiken dat je de smaak ervan niet meer proeft. En welk beter doel dienen wortels dan dan een overheerlijke worteltaart?

De lekkerste worteltaart maak je met dit recept! Dit najaar maakte we deze taart voor de bruiloft van onze kokette keukenprinses Anne V. Op verzoek van de moeder van de bruid deel ik graag het recept met jullie. Normaal gesproken maak ik het recept met een zomerse limoen-citroen frosting, maar om het wat herfstiger te houden heb ik de limoen vervangen door sinaasappel en er wat kruiden aan toegevoegd.

Ingrediënten (taartvorm Ø24 cm)
Voor het beslag*
– 300 gram fijn geraspte wortelen
– 150 gram bloem
– 200 gram bruine suiker
– 150 milliliter zonnebloemolie
– 3 eieren
– 2 afgestreken theelepels bakpoeder (±5 gram)
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel gemalen nootmuskaat
– 1/2 theelepel gemalen kruidnagel
– 1/2 theelepel chilipeper (dit is een vrij forse hoeveelheid)
– 1/2 theelepel kardemom
– ±1 eetlepel fijn geraspte sinaasappelschil (of limoen)
– 50-75 gram walnoten in stukjes

Voor de frosting (voor een taart met 2 lagen**)
– 1/2 sinaasappel (je kunt deze vervangen door 1 limoen)
– sap van 1/2 citroen
– 250 milliliter mascarpone
– 100 gram  roomboter
– 100 gram poedersuiker
– snufje kaneel
– snufje kardemom

Bereiding
Verhit de oven voor op 180°C. Vet twee (even grote) taartvormen in om een taart van twee lagen te maken. Heb je geen twee taartvormen dan kun je dezelfde hoeveelheid beslag ook in één vorm doen en de taart later in twee lagen snijden.

Mix en zeef de bloem en het bakpoeder samen in een grote kom. Voeg dan de kruiden toe.

Mix met een handmixer in een andere kom de bruine suiker, zonnebloemolie en eieren in enkele minuten tot een egale en licht luchtige massa. Laat de geraspte wortelen even uitlekken, anders bestaat de kans dat het deeg erg nat wordt. Spatel de geraspte wortelen en sinaasappelschil door het mengsel.

Spatel dan ook de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder en kruiden) door het mengsel tot het weer een zo egaal mogelijke massa is. Dat is natuurlijk lastig met de geraspte wortelen, maar let vooral op dat droge ingrediënten niet gaan klonteren.

Het is normaal als het beslag wat vloeibaarder is dan van gebak waarbij je boter voor de bereiding gebruikt. Oogt het beslag echter erg nat, voeg dan een klein beetje bloem toe (op gevoel) en spatel het erdoorheen. Dat kun je eventueel een aantal keer doen.

Verdeel het mengsel gelijk over de twee taartvormen en bak ze beide ongeveer 25 minuten, tot een satéprikker er schoon uitkomt wanneer je deze rechtop in de taart steekt. Laat de taartbodems wat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en de taart afmaakt.

Voor de frosting pers je de sinaasappel en citroen. Mix het sap met de mascarpone, met de zachte (of zelfs gesmolten***) boter en poedersuiker. Smeer de bovenkant van één van de taartbodems in met ±1/3e van de frosting. Zet de tweede taartbodem er bovenop. Verspreid de rest van de frosting over de boven- en zijkant van de taart in een mooie egale laag.

Bon appétit!

 


* Specerijen kun je natuurlijk naar smaak toevoegen. Ik raad altijd aan het beslag even te proeven voordat je het in de vorm doet.

** Als je twee even grote bakvormen hebt, kun je gemakkelijk ook een taart van 3 of vier lagen maken. Voor 3 lagen doe je 1/3 van het beslag in de ene vorm en 2/3 in de andere. Je moet nu 1/3e van de originele hoeveelheid frosting extra maken. De grotere bodem snijd je na het bakken in twee lagen. Voor 4 lagen verdeel je het beslag in twee gelijke delen en snijd je beide bodems in twee lagen. Je moet nu 2/3e van de originele hoeveelheid frosting extra maken.

*** Als je gesmolten boter gebruikt, moet je wat langer wachten voordat je de taart kunt eten. De frosting heeft dan wat langer nodig om wat vaster te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *