Witte truffel waanzin

Ieder begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met goede voornemens. “Dit jaar ga ik gezonder eten” is een veel gehoord plan. Prima plan, maar vergeet niet af en toe voor je innerlijk smulmonster te zorgen – met chocolade bijvoorbeeld. Ook daar wordt een mens gelukkig van!

Hoe kan je beter voor zonde zorgen dan met chocolade. Witte chocoladetruffels in dit geval, met basilicum en framboos. Chocoladetruffels maken vond ik als kind al prachtig, het is een heerlijke smeerboel. Tussendoor moet je noodgedwongen je vingers regelmatig aflikken. Verdorie-nog-an-toe.

witte chocolade truffel

Witte chocoladetruffels met basilicum en framboos

Ingrediënten (voor ongeveer 20 truffels)

  • 500 gram witte chocolade
  • 125 mL slagroom
  • Bosje van +/- 10 gram basilicum
  • 1 limoen
  • 40 gram boter
  • Bakje frambozen
  • Zout

Bereiding
Doe de slagroom in een klein steelpannetje en warm deze op tot het lauwwarm is. Voeg hier de grof gesneden blaadjes van de basilicum aan toe en laat dit zo’n 10 minuten trekken. Laat de slagroom niet te warm worden, zeker niet aan de kook, dan wordt het zuur. Zet zo nodig het vuur uit en pas weer aan als de slagroom te veel afkoelt. Roer hier vervolgens 250 gram van de witte chocolade doorheen tot het een egale massa is. Doe er een snufje zout bij en de geraspte schil van de limoen. Als laatste voeg je blokje voor blokje de boter toe, mix het door het mengsel met een staafmixer. Dan worden de basilicumblaadjes ook wat fijner gesneden en de smaken goed verdeeld. Laat je truffelmengsel goed afkoelen, tot het hard genoeg is om bolletjes van te draaien: ik heb het zeker 2 uur in de koelkast laten staan.

Neem een klein bolletje van het mengsel, duw het wat plat en leg een framboos in in het midden. Rol het bolletje goed dicht. Ga zo door tot al je mengsel op is. Als de truffels erg plakkerig zijn geworden, zet ze dan nog een uurtje in de koelkast.

Als laatste krijgen de truffels nog een knapperig buitenkantje van witte chocolade. Smelt hiervoor 125 gram van de chocolade au-bain-marie. Roer dan de rest van chocolade hierdoor (de laatste 125 gram), zodat het mengsel gelijk wat afkoelt. Haal de bolletjes door de chocolade. Leg ze daarna op bakpapier, en laat goed afkoelen. Bewaar ze in de koelkast (of eet ze meteen allemaal op!)

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *