Wie citroenen heeft, maakt….

Citroenrisotto natuurlijk. Dit is voor mij echt het ultieme comfort food, op meerdere manieren. Om mee te beginnen, risotto moet wel een van de meest ‘comforting’ dingen zijn om te eten. Maar nog belangrijker, ik vind risottoIMG-20160629-WA0004 erg rustgevend om te maken. Niets is fijner wanneer je van alles aan je hoofd hebt, om een tijdje hersenloos een handeling te moeten herhalen. In dit geval iets van 20 minuten roeren door de risotto.

Dus snel de keuken in en wordt helemaal zen tijdens het maken en eten van deze frisse citroenrisotto.

Ingrediënten (voor 2 personen)
– 2 zalmfilets (met huid)
– 300 gr risottorijst
– 2 sjalotten
– 2 stronken selderij
– 60 gr ongezouten boter
– 1 liter groenten bouillon
– sap en rasp van 1/2 citroen
– 3 takjes rozemarijn
–  1 eigeel
– flink stuk Parmigiano Reggiano (of vergelijkbare kaas)
–  60 ml room
–  shichimi togarashi *
– zout & peper
– olijfolie

Bereiding
Haal de zalm uit de koelkast en smeer deze royaal in met het shichimi togarashi kruidenmengsel. De kruiden niet op de huid van de zalm smeren, anders verbranden deze straks. Rasp ook vast de Parmigiano Reggiano.   Snipper de sjalotten en de selderij heel fijn. Verhit de helft van de boter en wat olie in een hapjes pan. Fruit de sjalotjes en de selderij in ongeveer 5 minuten aan. Voeg dan de risottorijst toe, zodat de rijst wat glazig wordt met een laagje boter eromheen. Verhit ondertussen de bouillon in een andere pan, en laat dit op laag vuur staan.

Voeg een flinke scheut van de bouillon aan de rijst toe. Blijf dit roeren totdat de bouillon volledig is opgenomen. Blijf dit herhalen tot dat de rijs al dente is. Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig zult hebben. Of dat je wat extra water vanuit een waterkoker moet toevoegen.

Snij de rozemarijn erg fijn, meng deze samen met de citroenrasp door de risotto heen. Klop in een kommetje de citroenrasp, eigeel, kaas (hou een beetje kaas achter) room en zout & peper op.

Wanneer de risotto bijna al dente is, verhit wat olie in een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is. Schroei hierin de zalm aan alle kanten dicht. Zet het vuur wat lager en laat de zalm op de huid in de pan liggen zodat deze lekker krokant wordt.

Als de risotto klaar is haal het van het vuur af, en doe het citroen, kaas ei mengsel erdoorheen. Goed roeren dat alles goed mengt en de kaas smelt. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer met de zalm en strooi de overgebleven kaas eroverheen.

Bon appétit! 

*Dit is een Japans kruidenmengsel en bevat Sze­chu­an­pe­per, se­sam-zaad, zwar­te pe­per, ni­gel­la­zaad, ci­troen­schil­gra­nu­laat, gem­ber, pa­pri­ka, ven­kel­zaad, cay­en­ne­pe­per.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *