Lekkere lamsoren met zalm en whiskysaus

Een poosje geleden ging ik er op uit naar het hoge Noorden. Pieterburen om precies te zijn. Met nog twee vriendinnen, naar een nieuwe ervaring: wadlopen. Hoe zelfs wadlopen met koken te maken heeft? Het is logischer dan je denkt.

We hadden namelijk een hele enthousiaste gids. Nadat we ons eerst een paar honderd meter door het slijk hadden geploegd, kregen we al een les in de culinaire verassingen van het wad. Hier groeit namelijk een klein plantje, de lamsoor. Alleen op de plekken die tijdens vloed onder water staan. Met eetbare blaadjes dus! Het meeste lijkt het nog op een soort stevige spinazie, met een ziltige smaak.

Het was een wat druilerige dag. Dus na de smaak van de ziltige lamsoor, en met de wind om onze oren en de koude zee aan onze enkels, besloot ik er een hartverwarmend gerechtje mee te maken.IMG_1725

 

Tagliatelle met lamsoor, gerookte zalm en whiskysaus

Ingrediënten – voor 2 à 3 personen

250 g verse tagliatelle
100 g lamsoren (in het koelvak bij de vis)
100  g gerookte zalm
1 ui
1 teentje knoflook
200 mL slagroom
100 mL whisky
Olie, boter
Bieslook
Peper, zout

Bereiding 

Begin met de saus. Doe de room in een steelpannetje. Warm het op een laag vuur op met een beetje peper en zout. Voeg vervolgens de whisky toe. Laat het langzaam indikken tot ongeveer de helft van de hoeveelheid vocht. Dit duurt zeker zo’n 20 minuten. Snij de bieslook fijn, voeg dit de laatste minuten toe. Proef nog eens, dan kan eventueel wat extra peper en zout erbij.

Breng alvast een pan met ruim water aan de kook, zodat je de tagliatelle kan koken en alles warm is aan het einde.

Snij intussen de ui en knoflook fijn. Smelt in een koekenpan een klontje boter en olie. Laat op een laag vuur de ui glazig worden.

Neem een andere koekenpan, doe er een scheutje water en olie in. Laat dit warm worden en roerbak de lamsoren hierin. Voeg een snufje peper naar smaak toe, roerbak ongeveer 3-4 minuten. Doe tegelijk de tagliatelle in het kokend water, tot het al dente is. Bij verse tagliatelle is het ook ongeveer 4 minuten.

Schenk de tagliatelle en lamsoren af. Doe een scheutje olie door de tagliatelle. Leg hier de lamsoren op. Snij de gerookte zalm in repen, doe deze kort even in de warme pan bij de ui en knoflook. Ik vind het zelf altijd lekker als de gerookte zalm ietsjes aangegaard is. Leg dit vervolgens over de lamsoren heen. Schenk hier de whiskysaus over, en …

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *