Kokette kaas en kool taartjes

‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’ – een oude wijsheid. Hoewel ik geen voorstander ben van dineren als een bedelaar, ben ik dat wel van lekker ontbijten en lunchen!

En dat hoeft niet moeilijk te zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan een hartig taartje voor de lunch! Een kleintje voor jezelf, of een wat grotere als je wilt delen. Voor een makkelijke en niet al te zwaren buitenkant is filodeeg een lekkere optie. Serveer je lunchtaartje met een salade, en de koning kan aan tafel!

Dit taartje is trouwens erg hollands, met zelfgestoofde rode kool en brokkelkaas. Je houdt waarschijnlijk rode kool over, een lekker avondmaal voor de dag erop!

Ingrediënten
– 100 mL water
– 100 mL port
– 1 rode kool
– 3 appels
– 1 eetl. appel(-peren)stroop
– 1 eetl. balsamico
– 1 laurierblad
– 1 kaneelstokje
– 4 jeneverbessen
– 1 theel. piment
– Pakje filodeeg
– 75 gram gehakte walnoten
– 150 gram brokkelkaas (in ieder geval, een oude kaas)
– Olijfolie

Bereiding

Maak eerst de rode kool. Breng in een stoofpannetje de port en het water aan de kook. Voeg daar de stroop, balsamico en kruiden aan toe. Als het borrelt, kan de fijngesneden rode kool erbij. Schil twee appels, snij ze in blokjes en voeg dit ook toe. Laat het geheel stoven met een deksel op de pan tot de kool zacht is. Reken ongeveer een uurtje. Giet daarna overtollig vocht af. Snij de kaas in brokjes van ongeveer een halve centimeter en meng door de kool.

Vet een serveerring of klein springvormpje in. Bekleed het met filodeeg, en laat wat deeg over de rand hangen. Bestrijk een volgend vel filodeeg met olie, en leg dit over de eerste laag deeg heen. Herhaal dit nog twee keer, zodat je een bakje van filodeeg hebt.

Schil nog een appel, en snij deze dwars doormidden. Snij een plak van ongeveer een halve centimeter eraf, snij de kroos in het midden eruit en leg de plak op de bodem van je taartje. Bestrooi met wat fijngehakte walnoten.

Vul je taartje met de rode kool, en top af met nog wat walnoten. Vouw dan het deeg dat over de randen hing, naar binnen. Druk het aan zodat er geen vocht ontsnapt tijdens het bakken. Bestrijk de bovenkant met nog wat olie. Bak dit 15-20 minuten in een voorverwarmde oven. Je hebt genoeg voor zo’n vier taartjes, en dan hou je waarschijnlijk nog wel wat rode kool over!

Serveer je taartje met een salade naar smaak, en…

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *