Koffie galore

Geluk zit in de kleine dingen. Zoals de geur van versgemalen koffiebonen. De geurige, warme kop koffie die je ervan zet. Het liefst op een luie zondagochtend, met een sprankje ochtendzon op je gezicht.

De laatste jaren krijgt koffie meer aandacht. Koffietentjes in de stad schieten uit de grond. Ook in de eigen keuken staan vaker complete bonenmachines, of mensen branden en malen hun eigen koffie. Zelf heb ik een klein bonenmalertje en een cafetière, en staat de senseo ook al weer een aantal jaar te verstoffen in de kast.

Maar waar komt koffie nou precies vandaan? Hoeveel soorten koffie zijn er eigenlijk? Een leuk antwoord op alle koffievragen heb ik laatst gekregen tijdens een koffieproeverij. En natuurlijk ook heerlijke koffie geproefd. Ik ben in Nijmegen bij Coffyn geweest, maar er zijn vast meer steden met soortgelijke proeverijen. De 3 leukste dingen die ik heb geleerd:

1. Koffie werd oorspronkelijk gedronken door Arabieren. Het drankje werd eind 16e eeuw ook in Europa populair. De Arabieren brandden de bonen voor verkoop. Hierdoor konden de kopers niet zelf koffie verbouwen. Totdat een aantal ondeugende Nederlanders een struik hebben gejat. In de Aziatische koloniën begonnen ze koffie te verbouwen. Ze deden later een takje cadeau aan de Franse koning. En die herhaalde dit trucje in Zuid-Amerika. Nu groeien er onder de evenaar op ieder continent dus koffiestruiken.

2. De 2 soorten zijn makkelijk te onthouden: de robuste Robusta, en Arabica boon. De eerste met een bitterdere smaak en meer caffeïne, maar makkelijker te verbouwen. De tweede met een geraffineerde smaak, maar wel moeilijker te verbouwen. Dus, hoe meer Arabica, hoe fijner de smaak, en hoe duurder het onsje bonen.

3.  De meeste caffeïne in een kopje espresso? Niet dus. Hoe langer de koffie contact heeft met het water, des te meer caffeïne. Espresso wordt onder hoge druk gezet, en heeft dus veel smaak, maar relatief weinig caffeïne. De meeste caffeïne krijg je dus bij koffie uit een cafetière.

Na de proeverij waIMG_0837s ik dus een hoop kennis, smaken en een paar pakjes koffiebonen rijker. Maar ook een nieuwe vraag: hoe ga ik met die koffie aan de slag in de keuken? Ik heb gekozen om iets te maken mét koffie, voor bij de koffie. Durf jij het aan, koffiebonen te eten?

 

 

 

 

Koffiekrokantjes 

Ingrediënten

2 vellen filodeeg
100 g geroosterde pecannoten
1 ruime eetlepel koffiebonen
100 g suiker
100 mL sterke koffie

Optioneel:
1 bakje frambozen
100 g witte chocolade (met vanille)
1 dopje rum
100 gram mascarpone
Citroenrasp van halve citroen

Bereiding

Koffiekrokantjes: Meng de suiker met de koffie, roer dit goed door. Neem een vel filodeeg, bestrijk deze hiermee. Leg het volgende vel filodeeg erop, bestrijk deze ook met de koffie/suiker. Snijdt met een scherp mes het deeg in langwerpige rechthoeken, zo’n 3×6 cm. Leg ze op bakpapier op een bakplaat. Hak de pecannoten en koffiebonen fijn, en strooi deze over de vierkantjes. Bak ze in een oven, voorverwarmd op 175 graden, zo’n 20 minuten.

Deze koffiehapjes zijn zo gemaakt, en heel lekker! In een doos kan je ze zo twee weken bewaren.

Wil je iets meer uitpakken? Dan voeg je onderstaand extraatje toe aan de koekjes. De friszoete smaken van de frambozen en chocolade, zijn zeker een aanvulling op de stevige smaken van de koffie en noten.

Smelt 100 gram witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Roer de mascarpone los met de rum en citroenrasp. Als de witte chocolade nog vloeibaar is, maar redelijk afgekoeld, roer het door de mascarpone heen. Let op, dit wordt erg snel hard. Dus doe een paar toefjes of een goede dot op het koekje. Zet hier een aantal frambozen op en klaar is kees. De koekjes moet je dan wel die dag opeten, want ze worden zacht als je ze zo in de koelkast zet.

Zet dan een goede kop koffie, en …

Bon appétit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *