Kaas Vaak

Koket in de Keuken houdt van kaas op de plank, want van lekkere kaasjes kun je niet vaak genoeg genieten! En laat kaasplankjes nu bijzonder goed samen gaan met borrelen, je nieuwjaarsborrel bijvoorbeeld.

Ok, het is bijna zelfk(a)astijding als je je voorgenomen had om die kerstkilo’s kwijt te raken, maar daar kun je toch ook gewoon volgende week mee beginnen? Goede voornemens daar heb je het hele jaar nog tijd voor. Eerst maar eens even deze plank challenge. De kaasplank challenge dus.

Maar hoe stel je eigenlijk een lekkere kaasplank samen? Wat is de beste lokkaas voor je borrelgasten? En wat smaakt er goed bij die kaasjes? Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor kaasjes uit eenzelfde streek of land, bijvoorbeeld een Spaanse plank of een Hollandse. Of je kiest zorgvuldig de smaken bij elkaar, maar daarvoor moet je wel een beetje verstand van kazen hebben. Ons motto: experimenteren is leren!

plank
Onze vierkante meter kaasplank vol lekkerigheden. Met als doel om met smaken te experimenteren. Disclaimer: Dit is allesbehalve een goed gebalanceerde kaasplank.

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel kaasjes om uit te kiezen, in alle geuren, kleuren en smaken. Met een beetje lef in je smaakpapillen, probeer je gewoon eens wat. Kies een paar kaasjes waarvan je weet dat je ze lekker vindt, en kies er een paar die je nog niet kent. En dan proeven maar, goed proeven. Dat kan uiteraard teleurstellend zijn, als je per ongeluk een tenenkrommende schimmelkaasje te pakken hebt bijvoorbeeld. Maar als je goed combineert, smaakt alles lekkerder (1+1=3!). Zo lustte ik ooit geen blauwaderkaas. Combineer je het met (heel erg) pure chocola dan krijg je mij er zelfs voor uit bed ;).

Hieronder vind je wat kaasjes en combinaties waar wij wel kaas van hebben gegeten. Die zijn zeker het proberen waard!


Overjarige Noord Hollandse | Koe

Probeer ook eens met de heerlijke rode uiencompote van Stoom Beer & Food, waar ze overigens de lekkerste kaas (en vlees) plank van Nijmegen serveren!


Roquefort (blauwaderkaas) | Schaap 

Tip voor de Roquefort met pure chocolade: neem kleine hapjes van deze combinatie en laat de chocolade wat smelten in je mond, zodat de smaken lekker mengen.  Anders is de chocoladesmaak weg voor je er erg in hebt en proef je alleen de Roquefort.


Brie de Meaux | Koe

Dit is niet zomaar een brie. Nee, dit is de koning der kazen volgens belangrijke Oostenrijkse staatslieden uit de 19e eeuw.


Manchego | Schaap

In plaats van kweepeer-rozemarijn chutney kun je uiteraard ook andere soorten chutneys proberen. Het is wel lekker als die chutney niet alleen zoet, maar ook wat kruidig is.


Schapenkaas met rozemarijn | Schaap

Let bij de verrassende combinatie met tabasco op dat je 1) heel erg zuinig bent met de tabasco, anders schroeien je smaakpapillen weg en da’s zonde van je kaasplank, en 2) dat je de tabasco bovenop doet zodat je eerst de smaak van de kaas proeft die zich vervolgens mengt met de tabasco. Smaaksensatie! Deze kaas smaakt ook buitengewoon lekker met risotto, walnoten en een glas Oostenrijkse witte wijn.


Crottin de Chavignol | Geit

Met dit heerlijke geitenkaasje moest grondig geexperimenteerd worden. Heerlijk met grove biermosterd van brouwerij de Hemel, maar gek genoeg ook met een lekkere droge witte wijn en tuinkers (de ontdekking van de avond!).

Bon appétit en een heerlijk 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *