Hup, in de pan, die buurman!

Een pak bloem, een ui, en een pondje doorspekte overbuurvrouw: voor een sappig taartje, zoals ik het eten zou. Of u gaat voor snel en proper, neem dan een pond hardloper. Geniet u meer van een rijke smaak? Neem een aristocraat!

Leef je in, in de wereld van Sweeney Todd en zijn sinistere buurvrouw, mw Lovett! Voor dit Film Inspired Food is Sweeney Todd aan de beurt, the Demon Barber of Fleet Street. Weer een wat duistere film van Tim Burton, gebaseerd op de gelijknamig Broadway musical.

Doe hier je inspiratie op voor dit recept. Voor de wat weekhartigeren onder ons, kan je ook vlees van de gewone slager gebruiken. Ik heb lamsgehakt gebruikt. Maar met de vulling kan je enorm variëren. Als je de taartjes maakt met gehakt, hoeft het vlees niet tevoren gegaard. Je kan ze ook prima vullen met een lekker stoofvleesje, zoals de lamsstoof uit Lieneke’s recept. Zorg dan dat je het vlees van tevoren al bijna gaar hebt. Of een groentevulling, ook lekker!

IMG_1978

Ingrediënten
Voor het deeg
– 350 gram bloem
– 120 gram reuzel
– 160 mL water
– Zout
– 1 ei

Voor de vulling
– 500 gram (liefst grof) lamsgehakt
– Nootmuskaat, laurier
– Zout, peper

Voor de ui
– 2 witte uien
– 40 gram boter
– 150 mL rode port
– 4 eetlepels suiker
– Worcestersaus
– 2 eetlepels witte wijnazijn
– Zout

Bereiding 
Begin met het karamelliseren van de ui. Pel 2 uien, en snij ze in plakken van een halve centimeter dik. Smelt de boter in een grote koekenpan of hapjespan, en leg de plakken ui erin. Giet de port erbij, strooi de suiker over. Een snufje zout erbij, een flinke scheut Worcestersaus en de witte wijnazijn. Doe een deksel op de pan, en laat op een laag vuur de uien karamelliseren. Draai ze zo min mogelijk. Hoe langer je de uien stooft, hoe lekkerder.

Maak het gehakt aan met nootmuskaat, laurier, zout en peper. Voor de smaak kan je een paar eetlepels bouillon toevoegen.

Dan ga je aan de slag met het deeg. Dit deeg wordt op een aparte manier gemaakt: neem een pan, en doe daar het water en de reuzel in. Warm het op tot het net kookt. Mix de bloem met een goede snuf zout in een kom. Giet hier het water met vet over heen. Mix dit met een vork goed door elkaar. Kneed het daarna goed door, zodat het een egaal deeg wordt. Door het vet dat je gebruikt, wordt dit deeg hard als je het koud laat worden. Zorg dus dat je warme plek hebt om het deeg te bewaren dat je even niet gebruikt. Ik heb een kom op een pan met warm water gezet, met een laag vuurtje eronder. Dan gaat het prima.

Het maken van de taartjes kan op twee manieren:
1. Deel het deeg in vieren. Houdt een kwart achter voor de dekseltjes. Neem een glas dat zo groot is als je de taartjes wil hebben, meestal zij ze ongeveer 8 cm in diameter. Rol een stuk deeg uit tot 2-3 mm dik. Drapeer het over het glas, en werk de scheuren en plooien eruit. Snij het deeg op zo’n 6 cm hoogte van het taartje af. Maak zo je deeg op, over andere glazen. Als ze hard zijn, kun je ze van het glas afhalen. Verdeel de vulling over de bakjes, laat ongeveer een centimeter van de rand vrij. Verdeel het overige deeg in zoveel delen als je bakjes hebt, en rol uit tot dekseltjes. De dekseltjes zijn bij deze taartjes verzonken. Dus druk het deeg lichtjes aan over de vulling, en druk de randjes daarna goed dicht. Maak daarna met een mes een kruisje in de deksel, en bestrijk de taartjes met losgeklopt ei.
2. Dit is denk ik een makkelijkere manier om de taartje te maken, maar je hebt wel dessertringen nodig. Deze kok legt het goed uit.

Bak ze in het midden van de oven, zo’n 40 minuten op 180 graden. Serveer ze met de uien, en

Bon appétit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *