Eggs Benedict

Eieren zijn onderschatte schatten. Ze zijn het geheime ingrediënt dat veel gerechten en sauzen bindt. Maar ook op zichzelf zijn eitjes heerlijk: gekookt, gebakken en … gepocheerd. Mijn uitdaging voor dit blog: leren eieren pocheren. En met jullie dan te delen hoe je een van mijn favoriete eigerechten maakt: Eggs Benedict!

Over de exacte ingrediënten van Eggs Benedict blijft veel discussie. De kern is in ieder geval toast of een halve muffin, daarop ham of spek, een gepocheerd ei én Hollandaise saus. De variaties die je hiermee zelf kan maken zijn eindeloos. Voor dit blog heb ik een ‘klassieke’ versie gemaakt met bacon en tomaat, en een versie met avocado en paprika. Maak je eigen seizoensvariatie met witte asperges en ham, of spinazie met gerookte zalm, of of of! Ook Lienekes recept met groene asperges en kerriesaus is een lekkere variatie. Kies je favoriete smaken en ga aan de slag. En echt waar, eieren pocheren in je eigen keuken kan echt!

Succes!

IMG_1045

Eggs Benedict 

Ingrediënten (voor 2 stuks)

Voor de Hollandaise saus
– 3 eierdooiers
– 250 gram roomboter
– 2 eetlepels wittewijnazijn
– Snufje zout en peper
– Eetlepel koud water

Voor de rest
– 2 eieren (kakelvers als het kan)
– 2 dikke snedes brood
– 4 plakjes gerookte bacon
– Plakje tomaat
– Plakje avocado
– Puntpaprika
– Scheutje azijn
– Olijfolie

Bereiding
Doe eerst zoveel mogelijk voor de voorbereiding: Snij een paar plakjes tomaat en avocado. Rooster je brood. Mochten de snedes te dik zijn voor je broodrooster, smeer ze dan in met een beetje olijfolie en bak ze zo’n 4-5 minuten bij 200 graden in de oven.

Bak je plakken bacon uit, leg ze op een keukenpapiertje tot gebruik. Snij een stuk van zo’n 6 cm lang van de puntpaprika. Snij hem doormidden, zodat je twee vrij platte stukken hebt. Bak dit in een koekenpan op matig vuur met een beetje olijfolie, tot ze iets zachter zijn, en gebakken.

Dan ga je de Hollandaise saus maken. Smelt eerst de boter in een pannetje. Als de boter even rust, zal er een laag eiwit naar de bodem zakken. Je gebruikt alleen de heldere gele boter: de geklaarde boter.

Het volgende deel moet au bain-marie. Neem hiervoor een vuurvaste schaal die in een pan past, zet zoveel water in de pan dat het de schaal NIET raakt. Het water moet warm zijn, maar niet koken. Zet de vuurvaste schaal nog niet in de pan. Roer hierin 3 eierdooiers los met een eetlepel water, en twee eetlepels wittewijnazijn. Voeg een goede snuf peper en zout toe. Klop alles goed door elkaar. Zet de schaal in de pan, en blijf kloppen met de garde. In een paar minuten wordt het dik. Als je er een streep in kan zetten met je garde, die niet snel meer dicht loopt, is het goed. Zorg dat je schaal niet te heet wordt, anders krijg je roerei.

Gaat het toch te snel, pak dan de kom, en voeg even een eetlepel koud water toe en roer goed door. Grote kans dat dan je saus weer helemaal OK is. Is het eimengsel dik genoeg, pak je de schaal uit de pan. Nu ga je heel langzaamaan de geklaarde boter erdoor roeren. Blijf kloppen terwijl je dit doet. En tada, dat is de saus.

Vervolgens: de eieren pocheren. Hoe verser de eieren, hoe makkelijker. Dit omdat het eiwit dan nog het meest stevig is. Heb je supermarkteieren, breek het ei dan boven een klein zeefje in een glas. Het te waterige eiwit loopt er doorheen, de rest blijft achter. Die tip werkte ook prima op mijn supermarkteitjes!

Neem een kookpan met zo’n 5 cm water erin. Breng dit tegen de kook aan. Vind je dit lastig, laat dan het water koken en draai de warmte terug tot het niet meer hard bubbelt. Doe er een scheut azijn in, dit helpt het eiwit snel te stollen. Draai vervolgens met een lepel rondjes in de pan, tot er een draaikolkje ontstaat. Op het moment dat deze bijna weg is, giet je het ei in het midden van het kolkje in de pan. Door het draaien van het water, blijft het eiwit mooi om het ei heen. Je kan met een lepel voorzichtig het eigeel nog een beetje naar beneden duwen, zodat die door eiwit omgeven wordt.

Voor een zacht eigeel, kook je het ei 3 minuten. Voor middelhard zo’n 4 minuten, voor een hard ei 5. Schep het eitje uit de pan en leg op wat keukenpapier. Zo kan het water er uit, dat azijnwater is niet erg lekker.

Dan mag je je torentje bouwen! Leg op een plak brood je tomaat en bacon, daarop het gepocheerde ei, en dan een heerlijke klodder Hollandaise saus. Op de andere snee brood leg je de avocado en gebakken paprika. Daarop weer een gepocheerd ei en de saus.

Bon appétit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *