Heerlijke huwelijk taartjes

Op 15 oktober is onze eigen kokette Anne getrouwd. Het was echt een fantastische dag en avond. En wij mochten voor haar speciale dag de patisserie verzorgen. Dit als dessert voor de dag gasten en ook iets lekkers voor bij de koffie voor de avond gasten.

We hadden allerlei verschillende zoetigheden gemaakt. Maar het pronkstuk was de Laphroaigh appeltaart van Lieneke. Het was een lange maar zeker ook heel gezellige dag in de keuken. Hierbij moest er natuurlijk ook af en toe geproefd worden en uiteraard testen of de laphroaigh nog wel zo lekker was al we ons herinnerden. Aan het einde hadden we van een aantal baksels nog van alles over. We besloten hier nog een aantalhuwelijks-taartjes heerlijke extra taartjes mee te maken. Deze waren erg succesvol en willen we daarom graag delen.

In deze taartjes hebben we de gemarineerde peren gebruikt, die gemaakt waren voor de heerlijke plaatkoek. Het deeg van de appeltaarten. En afgewerkt met bramen, blauwe bessen en een lekkere crumble.

Ingrediënten
(dit zijn de ingrediënten voor een flinke hoeveelheid gemarineerde peren dus je kunt uiteraard ook wat minder maken)
– 2,5 kilo peren
– 4 kaneelstokjes
– 300ml Merlot
– 6 steranijs
– sap van 2 citroenen
– schil en sap van 1 sinaasappel
– 1 vanille stokje
– verse bramen en blauwe bessen
– appeltaartdeeg*
– crumble **

* Voor het deeg kun je het recept voor het deeg van de Laphroaigh appeltaart gebruiken         **De crumble hadden we niet helemaal zelf gemaakt hiervoor hebben we de plaatkoekmix van de Zuidmolen in Groesbeek gebruikt.

Bereiding
Begin met dit recept op tijd, aangezien we de peren gaan marineren, moeten deze dus lang genoeg kunnen staan.

Schil de peren, en snij deze vervolgens in hele dunne plakjes. Doe ze in een grote bak. Voeg de merlot, citroen, sinaasappel, steranijs en kaneel toe. Neem de vanille stokjes, snij deze in de lengte doormidden. Schraap met een mes de zaadjes eruit, en voeg deze en de stokjes ook toe aan de peren. Dek de peren af en zet ze in de koelkast. Je zou ze bijvoorbeeld overnacht kunnen laten staan. Of dat je ze ‘ s ochtends vroeg marineert en ’s avonds de taartjes maakt.

Maak het deeg volgens de bereidingswijze in het blog ‘whisky en warme appels’, zie de link bij de ingrediënten. Wanneer je dit deeg al van tevoren maakt en een tijdje in de koelkast hebt bewaard, zorg dat het weer goed op kamertemperatuur is voordat je er weer mee aan de slag gaat. Verwarm een over voor tot 175 graden. Rol het deeg uit, mag vrij dun. Wij hebben wat kleinere ronde ovenschaaltjes gebruikt van ongeveer 13cm doorsnee. Leg je ovenschaaltje op kop op het deeg, zo kun je precies het juiste formaat uitsnijden.

Boter de ovenschaaltjes in. Leg het deeg erin. Vul de schaaltjes met de gemarineerde peer. Verdeel daarna de bramen en bessen hierover heen. Maak de crumble door gesmolten boter aan de plaatkoekmix toe te voegen, en dit met je handen te mengen tot je allemaal kleine klontjes krijgt. En strooi de crumble over de taartjes. Maak van wat deeg restanten een ‘sliertje’ of een ‘ vlechtje’ om rond de rand van de taartjes te leggen.  Als laatste haal een paar stukjes van de sinaasappelschil uit de marinade. Snij deze heel erg fijn en verdeel dit over de taartjes. Doe ze in de oven voor ongeveer een half uur (beetje afhankelijk van hoe groot je ovenschaaltjes zijn).

Je kunt ze lekker warm eten als dessert met bijvoorbeeld wat vanille ijs. Of gewoon koud als een stukje taart bij de koffie.

Bon appétit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *