Hartige hap: pompoenbrood

Weinig ruikt er lekkerder dan een vers gebakken brood. Maar daarvoor moet je het natuurlijk wél eerst bakken. Dit hartige pompoenbrood met tuinkruiden en Parmezaanse kaas zal je keuken heerlijk doen ruiken.

De uitdaging van brood bakken, vind ik het gistdeeg: ook al rijst het mooi dan lukt het me niet altijd om het mooi en precies goed af te bakken. Met dit brood heb ik een beetje vals gespeeld: het neigt bijna meer naar een cake dan een brood. Het bakt dus makkelijk, en smaakt, en ruikt heerlijk!

Als je nog een beetje kruiden over hebt, meng het met een teentje geperste knoflook, grof zout en wat citroensap door wat roomboter. Et voila, je zelfgemaakte kruidenboter op je versgebakken brood! Watertand je al?

Hartig pompoenbrood met Parmezaanse kaas

Ingrediënten
– 350 gram geschilde pompoen (= ongeveer een halve ongeschilde pompoen)
– 550 gram bloem
– 50 gram boter
– 50 mL melk
– 2 eieren
– 40 gram Parmezaanse kaas
– 8 blaadjes salie
– 1 tak rozemarijn
– 4 takjes tijm
– 2-3 eetl pittenmix
– Peper, zout
– Olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de geschilde pompoen in blokjes. Bedek een bakplaat met bakpapier. Leg hier de kruiden op, en daarop de pompoen. Besprenkel dit met 1 tot 2 eetlepels olijfolie. Bak het zo’n 15-20 minuten, tot de pompoen gaar is. Laat hierna de pompoen goed afkoelen.

Zeef ondertussen de bloem. Kneed hier met je vingertoppen de boter, een theelepel zout en een theelepel peper doorheen.

Pureer dan de pompoen met een staafmixer. Meng hier de twee eieren en de melk doorheen. Rasp de kaas en schep deze hier ook doorheen. Voeg de pompoenmassa bij de bloem, en kneed dit tot het een soepel deeg is. Vorm er een plat, rond brood van. Smeer in met een eetlepel olijfolie, en verdeel de pitten over de bovenkant. Druk de pitten goed in het deeg, anders vallen ze er na het bakken vanaf.

Zet het brood laag in de oven, en bak het af op 180 graden – in ongeveer 50-60 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Als je een pizzasteen hebt, kan je het brood hier opleggen zodat ook de onderkant lekker knapperig is. Let op: de baktijd kan hiermee wel korter worden.

Bon appétit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *