Frit-tadá!

Omdat de koelkast af en toe leeg moet, en je buik vol. Én omdat je dan totaal geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan. Ook, omdat als je eerlijk bent, die gebakken aardappel/die laatste plakjes ham/dat kontje kaas/… zo in de groenbak verdwijnen.

Het gebeurt mij ook regelmatig. De kliekjes in een bakje, het bakje in de koelkast, en een week later vraag ik me af wat er ook alweer in dat bakje zat. Het ergst vind ik het als me dat overkomt met echte lekkere groenten van de markt, of kaas van de kaasman.

Kliekjes eten is dan de oplossing. Dat je bij die gedachte niet meteen gaat watertanden is logisch. Maar! Iets lekkers met je kliekjes maken kan wel. Een makkelijk gerecht hiervoor is frittata. Mijn boodschap: gebruik de basis van het recept, en maak de vulling met wat je in huis hebt. Op alles is te variëren: de groentes, de soort kaas, vis/vlees/vega, gebruik tuinkruiden of pittige pepers… En tada, leeg is je koelkast! En het belangrijkste: het is nog lekker ook!

IMG_1341

Frittata 

Ingrediënten (voor een grote koekenpan)
De basis:
– 6 eieren
– 100 mL melk
– 60-70 gram kaas (deze keer Farmhouse cheddar)

De toevallige vulling
– 200 g gekookte aardappels
– 1 ui
– 225 gram kabeljauw
– 1 prei
– 1 rode paprika
– dille, bieslook, marjolein, zout, peper
– olijfolie en boter

Bereiding
Voor de basis klop je de eieren los met de melk. Rasp de kaas, en roer deze door de eieren.

De vulling voor dit recept is een soort Britse fish ’n chips. De gekookte aardappels uit de koelkast heb ik in blokjes gesneden en in de pan gebakken tot ze goudbruin begonnen te kleuren. Doe de aardappelen in een bakje.

Stoof dan op een laag vuurtje de ui in wat boter en olie glazig. Doe dan de kabeljauw en de kruiden erbij. Bak verder op een laag vuurtje tot deze uit elkaar valt. Ook dit kan even aan de kant.

Snij de prei in ringen, en de paprika in reepjes. Roerbak op een hoger vuur in de olie en met een paar eetlepels water, de prei gaar tot de ringen uit elkaar vallen. Voeg dan de paprika toe en bak kort mee. Alles is nu klaar – dus doe al je ingrediënten in dezelfde koekenpan en roer goed door elkaar zodat alles gemengd is.

Doe nog een klein beetje olie door de vulling. Neem dan de losgeklopte eieren met melk, en roer hier de kaas goed doorheen. Giet het eiermengsel vervolgens over de vulling. Roer alles goed door elkaar. Zet de pan op een laag vuur. Om het bakproces wat te versnellen, kan je in het begin door je frittata roeren als je ziet dat het ei in het midden gaar wordt. Zo verdeel je het opgewarmde/gestolde ei een beetje. Zet vervolgens een deksel op de pan en laat rustig een kwartiertje sudderen. Controleer dan of alles al goed gestold is, anders nog even een paar minuten geduld. Schud dan de frittata voorzichtig los. Omdraaien is een kunst; ik leg vaak een bord op de pan en draai het in z’n geheel om. Blijft het ei teveel plakken aan de pan, dan kan je een drupje olie langs de rand van het ei doen. Dan kan je wat makkelijker het ei van de rand losmaken met een houten spatel. Draai dan je ei dus om, en bak het nog zo’n 10 minuten.

Serveer je frittata zo, of op een bedje sla met wat verse kruiden erover.

Bon appétit! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *