Ratatouille

Het eerste blog over Film Inspired Food… iedere keer gebaseerd op één van de foodfilms die de afgelopen jaren uit zijn gekomen. Films waarvan ik altijd zin krijg meteen boodschappen te gaan doen! 

Ratatouille – Remy, een klein grijs ratje, is een buitenbeentje in zijn grote harige gezin. Wat zou hij graag chef de cuisine zijn… Een heerlijke film! Én, de eerste film waarin succesvol is verwerkt wat Remy proeft. Hij raakt gescheiden van zijn rattenfamilie en bouwt een bijzondere vriendschap op met een ielige jongen. Die van van koken juist geen kaas heeft gegeten. Ze hebben elkaar nodig om te overleven in een Michelinkeuken. Met, natuurlijk, heel veel rattenvallen op de weg.

Dus, speciaal voor deze film heb ik me op de klassieker ratatouille gestort. Voor inspiratie: kijk hier hoe dit gerecht zelfs de kwaadste criticus in de film niet onberoerd laat.

Ik heb geprobeerd het zo veel mogelijk te maken zoals in de film. Dus, een mooie gladde saus op de bodem van de schaal en dunne plakjes groenten erop. Onder het recept staat de snellere versie; dezelfde smaken voor wat minder tijd, maar ook wat minder mooi.

 

Ratatouille – Remy style ratatouille

Ingrediënten

1 groene courgette
Eventueel 1 gele courgette
1 aubergine
6 rijpe, stevige tomaten
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rode paprika
Bosje platte peterselie
Enkele takjes tijm
Peper en zout

Bereiding

Je begint met het maken van een saus.

Verwarm de grill van de oven voor op ongeveer 250 graden. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg op een bakplaat, smeer in met een klein beetje olie. Laat hem zo’n 20 minuten bakken tot de schil bijna zwartgeblakerd is. Laat goed afkoelen, en pel dan het vel eraf en snij in blokjes.

Breng een pan met water aan de kook. Laat hierin 3 tomaten zo’n 20 seconden koken. Laat ze afkoelen. Snij het kroontje eruit. De schil is nu met een stomp mesje makkelijk af te pellen. Snij vervolgens de tomaat doormidden; niet door de kroon maar precies een kwartslag gedraaid. Nu kan je makkelijk de zaden van de tomaat eruit halen. Snij nu de tomaten in blokjes.

Doe wat olie in een pan, voeg hier de ui, knoflook en tijm aan toe. Laat dit op een laag vuur zo’n 15 minuten sudderen. De uien moeten zacht en glazig zijn, níet gebakken. Voeg vervolgens de ontvelde paprika en tomaat toe en laat verder sudderen tot de tomaat zijn sap verliest. Voeg nu een klein handje fijngesneden peterselie toe. Zet het vuur wat hoger en laat het meeste vocht verdampen. Voeg peper en zout toe naar smaak. Pureer dit alles tot de saus.

En dan snijden maar: gebruik een goed scherp koksmes en snijdt van de courgette en aubergine smalle plakjes, zo’n 2-3 mm dik. Het klinkt moeilijk, maar met een goed mes, en blijven snijden (niet duwen) gaat het prima. Leg de plakken in een vergiet en strooi er wat zout over, dit trekt het vocht eruit. Snijd in de tussentijd ook 3 tomaten in dunne plakjes.

De aubergine wordt niet lekker gaar in de oven, tussen de andere groenten en het weinige vet. Dus het is verstandig de aubergineplakken even kort aan te bakken in een koekenpan met wat olie, tot ze licht verkleurd zijn.

Neem vervolgens een ovenschaal, bedek de bodem met saus. Leg daarop, schuin overlappend (zie foto), afwisselend de tomaat, courgette en aubergine. Strooi er nog wat fijngesneden peterselie overheen. Eventueel kan je nog 1 of 2 eetlepels olijfolie erover doen. Bedek de ovenschaal vervolgens met een bakpapier, ingevet met wat boter. Zet dit zo’n 20-30 minuten in de oven bij 180 graden hetelucht. Smakelijk eten!!


De snellere versie

Volg het hoofdrecept, maar met de volgende aanpassingen: De tomaten en paprika ga je nu niet ontvellen. Verwijder de zaadlijsten en snij ze in blokjes. Bij het maken van de saus voeg je de paprika meteen toe. Voeg als de ui glazig is de tomaat toe. Bij het pureren zal je dan wat velletjes in de saus zien zitten.
Vervolgens kan je de plakjes snijden, of je snijdt de courgette, aubergine en tomaten in grove stukken. Bak de aubergine kort in een pan. Doe vervolgens je saus in een ovenschaal, de grove groenten hierop en bak verder af zoals bovenstaande. De baktijd hierbij kan wel wat korter zijn, dus kijk na zo’n 20 minuten of alles niet al gaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *