Dolle dolma’s

Vakantie! Koffers zeulen, inchecken, wachten, vliegen, weer wachten op je koffers, taxi zoeken… En dan de eerste stappen in een onbekend land. Dat is mijn favoriete moment.

Lopen door straatjes met vreemde geluiden, gezichten en geuren. En ook bijna altijd kleine straatrestaurantjes, of wagentjes aan de weg, waar mensen staan te smullen van lokale delicatessen. Het liefst neem ik die smaken en geuren allemaal mee naar huis. Daarom volg ik graag kookworkshops op vakantie. Een echte aanrader!

Zo’n ervaring had ik ook in Istanbul. Het Turkse eten laat zich kenmerken door veel verse kruiden, groenten, olijfolie, en in de zeegebieden ook veel vis. En natuurlijk ook hele zoete hapjes, toetjes, thee en koffie. Kortom, ieder maaltijd: feest!

In Istanbul volgde ik een kookworkshop bij Cooking Alaturka, opgezet door een Nederlandse en haar man. Met een echte Turkse chef, die geen woord Engels spreekt. Maar wel heel helder weet te maken als je iets fout doet… Koken kent geen taal!

Exif_JPEG_PICTUREHet recept wat ik graag met jullie wil delen, laat die typisch Turkse geuren door je keuken dansen. Het is een tijdrovertje, maar wel één die ondertussen meerdere keren met veel gejuich door vrienden en familie is ontvangen! En als je wat minder tijd hebt, maak dan gewoon eens wat lekkers met het gehakt… dat is al heerlijk!

IMG-20150111-WA0000

Dolma’s met rijst en gehakt – Etli Yaprak Dolmasi

Ingrediënten       Voor ongeveer 4 personen/ 30 dolma’s

350g gehakt, mix van lams- en kalfsgehakt
~40 wijnbladeren (ingemaakt te koop bij de meeste supermarkten, maar zeker bij de Turk)
2 uien
4 tenen knoflook
120 g rijst
Bosje dille, peterselie, en munt
1 theelepel grof gemalen peper en 1 theelepel peperkorrels
1-2 theelepels zout
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel paprikapuree (optioneel, te vinden bij Turkse supermarkt)
2 tomaten, ontveld, ontzaad en in partjes gesneden
1 wortel
Enkele eetlepels dikke yoghurt
Soepbot (optioneel, gewoon bij de supermarkt in het vleesvak te vinden)

Bereiding

Kijk als eerste waarin de druivenbladeren geconserveerd zijn. Meestal is dit in water met (heel veel) zout. Als dat zo is, haal ze uit de pot of verpakking en leg ze in een bak met ruim water. Laat dit minstens een uur weken, ververs het water een keer. Als ze nog erg zout blijven, voeg dan niet te veel zout toe aan het gehakt.

Voor de vulling: je gebruikt het liefst een mix van kalfs- en lamsgehakt. Dit vanwege de smaak van het lamsgehakt, maar het vet in het kalfsgehakt. Het vet komt vrij bij het koken, en geeft meer smaak aan de rijst in de dolma. Meng het gehakt met één fijngesnipperde ui, 2 fijngesneden teentjes knoflook, de fijngehakte kruiden (bewaar de steeltjes), tomaten- en paprikapuree, peper en zout. Schep hier dan de rijst (ongekookt) doorheen.

Rollen maar: neem een druivenblad, haal het steeltje eraf. Leg het blad met de nerf naar boven. Leg een klein rolletje gehakt aan de basis van het blad. Vouw de zijkanten over het gehakt, en rol van van beneden naar boven het gehakt in het blad. Hier een filmpje over het rollen voor de duidelijkheid. De grootte van de dolma’s mogen naar eigen keus, maar zorg wel dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Ik maak ze meestal ongeveer 5 cm lang en 2 cm in doorsnede.

Neem een ruime stoofpan. Leg op de bodem de soepbotten, een grof gehakte wortel en ui, een theelepel peperkorrels, de takjes van de kruiden, en een paar teentjes knoflook. Bedek dit vervolgens met een laag druivenbladeren (de kapotte en te kleine kun je hier prima voor gebruiken). Leg vervolgens de dolma’s in de pan. De punt van het druivenblad naar beneden, en strak tegen elkaar aan, zodat ze tijdens het koken niet open rollen. Leg hierop de partjes tomaat. Schenk er zo’n 4 eetlepels olie over en een theelepel grof zout. Bedek dit weer met een laag druivenbladeren.

Nu moet er gewicht op de dolma’s gelegd worden, anders rollen ze open tijdens het koken. Ik pak meestal een deksel die te klein is voor de pan, en zet daar weer een zware ovenschaal op oid. Giet nu zo’n 150 mL water bij de dolma’s. Doe een deksel op de pan en laat zo’n 45 minuten op een laag vuur borrelen. Als je te fanatiek gestapeld hebt en je deksel past niet, dek dan af met wat aluminiumfolie.

Als de dolma’s klaar zijn, laat ze nog zo’n 15 minuten rusten. Serveer met een dip van dikke yoghurt en de warme tomatenblokjes.

Bon appétit! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *