Crazy Cocktail Cookies

Bijna een jaar na onze eerste post op Koket in de Keuken! Daar hebben wij op geproost, met een cocktail bij Demain. En wat waren onze cocktails lekker, én bijzonder. Tijd om deze smaken mee te nemen, de keuken in!

De smaken die ik koos, kwamen van de Mr Green. Een heerlijke cocktail met whisky, spinazie, amandel en oranjebloesem. Wat hiermee te doen? Een cocktail kan je niet bakken. Maar een koekje wel! Ze zijn losjes gebaseerd op het basisrecept van de zoete şekerpare uit Turkije. Letterlijk vertaald zijn het ‘suiker stukjes’, een soort zandkoekjes met hazelnoot. Direct na het bakken worden ze overgoten met siroop, en zuigen zich hiermee helemaal vol. Tot een klein, maar smaakvol, suikerbommetje.

De smaken van de spinazie en amandel worden in het deeg verwerkt, en de whisky en oranjebloesem in de siroop. Aan de slag!

IMG_2360

 

Crazy Cocktail Cookies 

Ingrediënten (voor zo’n 30-35 stuks)
– 150 g amandelmeel
– 150 g semolina (fijn griesmeel)
– 100 g bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 25 g spinaziepoeder (te koop bij de AH en de Tuinen)
– 100 g poedersuiker
– Snufje zout
– 1 limoen
– 1 vanillestokje
– 2 eieren
– 250 g koude boter
– 2 eetlepels oranjebloesemwater
– 100 g suiker
– 6 eetlepels Auchentoshan of een andere soepele single malt
– 30-35 hele amandelen

 


Bereiding
Meng de droge ingrediënten voor het deeg: het amandelmeel, de semolina, bloem, bakpoeder, poedersuiker en het spinaziepoeder. Meng goed door, zodat er geen klontjes meer in te vinden zijn. Voeg vervolgens een snufje zout, de geraspte schil van de limoen en het merg van het vanillestokje toe. Roer goed door. Voeg dan één heel ei en één eiwit toe. Bewaar het eigeel. Voeg de koude boter in blokjes toe, en kneed tot een soepel deeg. Als het deeg te nat is, kan je nog wat extra bloem toevoegen. Laat het vervolgens een uur rusten in de koelkast.

Rol daarna bolletjes van het deeg, zo’n 3 centimeter in doorsnee. Leg ze op bakpapier op een bakplaat. Druk op ieder koekje een amandel. Klop het eigeel los met een theelepel water, en bestrijk de koekjes hiermee. Zet de koekjes in een onverwarmde oven, en bak op 170 graden zo’n 30-40 minuten. De koekjes zijn gaar als de buitenkant bruin is, en ze stevig aanvoelen als je er op drukt.

Op het moment dat je de koekjes in de oven zet, gaan we de siroop maken. Doe in een maatbeker het sap van de limoen en 2 eetlepels oranjebloesemwater. Vul dit met water aan, tot het 180 mL in totaal is. Doe het in een pannetje met 100 gram suiker. Breng aan de kook, roer goed door en draai het vuur vervolgens terug. Voeg dan 6 eetlepels whisky toe. Roer de siroop goed door tot alle suiker opgelost is. Draai dan het vuur uit, en zet zo nodig een deksel op de pan als het nog flink dampt (om te voorkomen dat de smaken te veel verdampen).

Dan wordt het even flink doorwerken: op het moment dat de koekjes klaar zijn, haal je ze uit de oven en giet je over ieder koekje een eetlepel van de siroop. Er zal wat langs lopen, maar dat absorbeert het koekje vanzelf weer. Laat ze goed afkoelen. Serveer de koekjes op een bordje met een vorkje, want van de siroop worden ze brozer.

Bon appétit! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *