Chim-chimi-churri

Het is lente! De dagen worden weer langer en warmer, en ik krijg de kriebels… Barbequekriebels! Gezellig met je familie en vrienden in het zonnetje koken en eten, wat wilt een mens nog meer?

Ik hou van mooie stukken vlees, simpel gegaard, niet te veel poespas. De barbeque is perfect om zo’n stukken vlees te bereiden, en het geeft een heerlijke rokerige smaak. Voor dit recept heb ik rib eye gemaakt, gecombineerd met een heerlijke Zuid-Amerikaanse chimichurri. Een sausje met peper, veel verse kruiden en fris zuur is. Het laat zich prima combineren met gegrild rood vlees.

En om de boel af te maken, serveer je het met Hasselback aardappelen – ook gegaard op de barbeque!

BBQ ribeye met chimichurri

Ingrediënten 
Vlees:
– 
1 flinke ribeye met bot, zo’n 3 cm dik en met een randje vet
– Peper, zout
Chimichurri:
– 1 tl fijngehakte tijm
– 1 tl fijngehakte rozemarijn
– 1 tl fijngehakte oregano
– 1 el fijngehakte peterselie
– 2 tenen knoflook
– 1 plakje verse gember (10 g)
– 100 mL olijfolie
– 2 el rode wijnazijn
– 1 rode spaanse peper
– 1 sjalot
– peper, zout
Hasselback aardappelen
– 4 vastkokende aardappelen
– 100 g roomboter
– 2 takjes rozemarijn
– 3 takjes tijm
– 3 teentjes knoflook
– peper, zout

Bereiding
Haal als eerst het vlees uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Begin dan met het maken van de boter voor de aardappelen. Smelt 100 g boter in een pannetje en leg er de takjes rozemarijn en tijm in. Kneus de knoflooktenen en voeg ze ook toe. Laat dit op een laag vuur trekken. Boen je aardappelen, schil ze niet. Snij de aardappelen om de 3 mm zo’n tweederde in.

Steek vervolgens de bbq aan! Als de kolen warm zijn, dek je ze af met aluminiumfolie – zo ga je ‘indirect’ bakken. Leg de aardappelen op het rooster. Bestrijk ze met de gesmolten boter. Herhaal dit iedere 10 minuten. Na ongeveer 45-60 minuten zijn ze gaar. Strooi er nog wat zout overheen.

Terwijl de aardappels garen, maak je de chimichurri. Snij alles fijn: de kruiden, de gember, de knoflook, de peper en de sjalot. Meng alles in een kom, en voeg dan de olijfolie toe. Roer dit goed door. Voeg vervolgens de rode wijnazijn toe en meng weer. Het zuur in de azijn zorgt ervoor dat de scherpste kantjes van de knoflook en ui eraf gaan. Voeg grof gemalen peper en zout toe naar smaak. Laat dit afgedekt in de koelkast staan tot je het gebruikt.

De laatste 10 minuten dat de aardappelen bakken begin je aan het vlees. Dep het droog met keukenpapier. Snij het randje vet eraf. Wrijf het in met versgemalen zout en peper. Leg het vlees op het ‘indirecte’ vuur en leg het randje vet op het vlees. Laat het aan beide kanten zo’n 5 minuten garen op deze manier.

Haal vervolgens het aluminiumfolie van de kolen, en bak het vlees op hoge temperatuur aan beide kanten 2 minuten. Pak het vlees daarna in met aluminiumfolie en laat het minstens 10 minuten rusten.

Serveer je vlees met de chimichurri en aardappelen,

Bon appétit! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *