Hopperdepop!

We dronken er vorig jaar zo’n 1,1 miljard liter van in Nederland. In de middeleeuwen werd het gemaakt door monniken en als gezonder dan water beschouwd! Dat kwam overigens doordat dit drankje gekookt werd in de bereiding, en dus bacterieloos werd. Maar dat is kennis achteraf.

Ik heb het natuurlijk over bier. Deze oerdrank is de afgelopen jaren aan een heuse comeback bezig. De (micro)brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Mogen we biernet.nl geloven, dan zijn er nu in Nederland zelfs meer brouwerijen actief dan in België (257 vs 176).

Ook het hobbybrouwen neemt een vlucht. Veel sites verkopen de benodigdheden, maar ook de Hema en Xenos verkopen kleine bierbrouwpakketten. Door laatst mee te doen aan een heuse bierbrouwwedstrijd in Beer and Bites, mocht ik proeven aan het thuisbrouwen. Iedere groep werd voorzien van zo’n voorgenoemd pakket. Het brouwproces is in dit filmpje kort samengevat, en legt het beter uit dan ik kan opschrijven. Na extra uitleg van de hoofdbrouwster van Oersoep, maakten wij een brouwplan en gingen aan de slag. Het huis heeft naar een oude kroeg geroken, maar wij waren trots op onszelf!

Nou zou ik graag zeggen dat we de wedstrijd met enorme afstand gewonnen hebben, maar helaas. Het bier heeft waarschijnlijk te kort gerust en had meer suiker mogen hebben bij het bottelen. Toch komt er een poging twee, want leuk is het wel!

Omdat de finale bij Beer and Bites was, heb ik vlak voor de finale een bite gebakken voor ons biertje. Een koekje waarin, behalve het gist, alle smaken uit ons bier terug kwamen. Ja, ook het hop! (Maar ook zonder hop is het een lekker koekje, trouwens).

IMG_2399

Moutkoekjes met hop en limoen 

Ingrediënten:
– 100 gram havermout
– 50 gram bloem
– 100 gram boter
– 70 gram witte basterdsuiker
– Halve theelepel gedroogde hop
– Snuf zout
– Halve theelepel koekkruiden
– 4 eetlepels lemon curd
– 2 limoenen

Bereiding
Meng in een kom de havermout, bloem, suiker, koekkruiden en zout. Voor de hop heb ik een hoppellet (zo worden ze in de bierpakketten geleverd) in een vijzel fijngestampt. Voeg hier een halve theelepel van toe aan het koekje. Kneed de boter erdoor. Rol het deeg uit tot een staaf van zo’n 3 cm doorsnede. Laat minstens een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij koekjes van een halve cm van de rol af en leg op een bakplaat. Bak de koekjes zo’n 20 minuten, tot ze lichtbruin zijn. Laat de koekjes goed afkoelen, warm vallen ze makkelijk uit elkaar.

Meng 4 eetlepels lemoncurd met de geraspte schil van 2 limoenen. Smeer een dun laagje over het koekje. Als je meer tijd hebt (en die had ik helaas niet) kan je de lemon curd ook zelf maken!

Bon appétit! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *